Citadele

Citadele – Prolog // Geneze și ipoteze

CITADÉLĂ, citadele, s. f. 1. (Învechit) Fortăreață mică, situată în incinta unei cetăți, care servea ca rezistență și ca ultim refugiu al celor asediați; cetate (mai mică) sau castel care apăra un oraș.

Se tot vorbește despre faptul că trăim tot mai mult în capul nostru. În medie avem 6,200 de gânduri. Vedem între 4000-10.000 de reclame pe zi, dăm 100 de miliarde de căutări pe Google pe lună. Venim, vedem, căutăm, gândim în fortăreața noastră mică care servește ca rezistență și ca ultim refugiu.

Suntem niște asediați într-o lume gălăgioasă. Lumea pare din ce în ce mai mult un azil de lunatici și convalescenți a căror singură misiune este să simtă și să se miște. Cât mai mult și cât mai repede. Cu sau fără motiv. Și neapărat. De ce nu simți? Când ai făcut ultima dată ceva experiențial?

Fiecare și-a construit propria citadelă, trăiește ca o enclavă într-un stat dogmatic care stă, dar într-un mod foarte agitat și amețitor. Iar citadelele ne spun că trebuie să ne mișcăm și să supraviețuim. E plin de lumini și imagini peste tot. Follow the light.

Zaharia este ofițer-umanist-jurnalist. În fiecare zi merge la sediul înalt și opac de sticlă ca să documenteze impactul știrilor și mesajelor din presă asupra percepțiilor despre orice. Inspectează poziționarea unui articol, modul în care este formulat, diateza folosită, stilul alarmist sau lejer, frecvența acelui topic. Totul pentru a-și da seama unde se produc clivajele perceptuale ale oamenilor în timp cu privire la anumite grupuri de oameni. Rromi, săraci, corporatiști, drogați, femei, prostituate, bărbați, bogați. Vezi ce am făcut aici? Am perpetuat subliminal stereotipuri prin scriere, iar asta încearcă Zaharia să combată. Om bun. Mai mult nu contează, Zaharia are ce față, corp, vârstă vreți voi să aibă.

Stela este în domeniul ”social”. Plasa ei de salvare a fost că a trăit în mijlocul junglei dezirabilității de când s-a născut. E cameleonică și consideră că viața e un joc în care trebuie să te joci și, dacă se poate, să faci bani din asta. Lucrează ca entertainer privat de discuție pentru diverse evenimente. Merge la petreceri, nunți, ieșiri în oraș ca prieten fals și se asigură că toată lumea are ce să discute. Nimeni nu trebuie să se plictisească sau să tacă, așa că Stela e mereu acolo cu o exuberanță fermecătoare și o agilitate impresionantă în a cunoaște rapid oamenii și a le propune subiecte de discuție.

Ei trăiesc în oraș, în citadelele lor.

Textul este o narațiune și trebuie tratată ca atare. Adică trebuie luată în serios.

Credits for cover: Diyan Achjadi, Girl in the City, 2011, digital animation

Recomandări din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *