Citadele

Ep. 3 – Catharsis // Stela la Sărbătoarea de Resurecția Corpului

A venit timpul. Lorena și Sever au luat decizia să o facă împreună. Se va întâmpla într-un cadru restrâns, dar vor să își amintească seara asta ca și cum ar fi ultima. Când de fapt e prima. Prima zi din noua viață. Resurecția Corpului este momentul 0 al vieții unei persoane, este ritualul cu cea mai mare încărcătură simbolică. Este momentul care marchează nu renașterea spiritului, ci pe cea a corpului.

Odată cu emergența noii religii, Știința, decalajul dintre corp și spirit a devenit tot mai abrupt până în punctul în care s-au constituit ca două elemente separate. Corp-spirit, o bătălie dusă pe mai multe fronturi timp de decenii, una din care corpul a ieșit învingător în mod detașat și a devenit obiectul de mântuire al oamenilor.

La Resurecția Corpului oamenii își schimbă complet înfățișarea. Apelează la Știință și Medicină și fac ritualurile de reconfigurare estetică astfel încât orice urmă de posibilă îmbătrânire să poată fi ștearsă. Nu se acceptă niciun rid, nicio piele lăsată, niciun fir alb. Resurecția e a doua viață. Oricând alegi să o faci e ca și cum ai lua-o de la capăt, dar într-un mod ideal, unul lipsit de imperfecțiuni, e o răzbunare împotriva naturii. Operațiile și procedurile estetice se desfășoară într-un mod solemn, iar rezultatul este ireproșabil. Un nou om, o nouă șansă, o nouă viață. Iar asta se sărbătorește.

Oamenii au trăit mult prea mult timp într-un război cu corpul lor, acea carcasă abjectă care an de an îi trăda tot mai mult. Spirite libere încapsulate într-un ambalaj defect din fabrică, așa era considerat, o greșeală a naturii. Oamenii nu voiau să îmbătrânească. De ce ai vrea asta când spiritul tău e atât de liber și tânăr mereu? Acest lucru e o precondiție obligatorie, dar care nu lipsește niciodată, pentru că oamenii trăiesc sub acest dicton al tinereții veșnice și îl respectă habotnic. Ritualic au existat mereu forme prin care oamenii s-au spovedit de propriul corp: diete, detoxifiere, creme minune, tratamente de corp, sporturi, tonifiere. Dar toate au ajuns să polueze starea mentală a celor ce nu reușeau să atingă perfecțiunea materiei din care erau alcătuiți.

Cu toate că evenimentul își propune să fie unul minimalist, de Resurecția Corpului nu ai ce să faci altceva decât să discuți cu oamenii prezenți. Muzica nu e acceptată pentru că e considerată un apanaj al trecutului, o erezie ce îți posedă mintea și te face să te dansezi incontrolabil redând mișcări din vechiul corp. Iar asta nu se face. Fostul corp rămâne undeva adânc îngropat în trecut și fiecare Nou Om trebuie să facă tot ce îi stă în putere să îl mențină așa.

Acesta e motivul pentru care Stela a fost chemată la petrecere. Merge mereu la aceste evenimente pentru că acolo e cel mai mult nevoie de ea. E o diplomată și știe toate cutumele care trebuie respectate pentru a nu polua simbolic evenimentul. Nu se vorbește despre relația cu Vechiul Om (pentru că el teoretic nu a existat niciodată), mișcările corporale sunt minimale pentru a ”nu trezi” vechiul corp, așadar nu se îmbrățișează nimeni, nu se vorbește despre subiecte care necesită explicație nonverbală, iar asta e valabil chiar și în cazul celor care nu au ajuns deocamdată în punctul Resurecției.

Momentul în care alegi să faci asta diferă de la om la om, dar de obicei se întâmplă în jurul vârstei de 40 de ani pentru a nu da prilej corpului să intre în declin profund și să lase urme prea adânci. Cei care așteaptă prea mult sau, mai rău, ereticii din Mișcarea Promovării Spiritului care se opun acestui ritual, sunt de cele mai multe ori izolați social și mutați forțat la marginea orașului unde trăiesc în ghetouri sterile.

Noii Oameni trebuie să întâmpine invitații la ușă și să se prezinte. Se mănâncă doar ceva ce Noii Oameni nu mai mâncaseră niciodată și își rezervaseră pentru Noua Viață pentru a nu da prilej Vechiului Corp să invadeze prin amintirea gustului. Stela se face rapid plăcută în mulțime și le propune subiecte cotidiene ușoare. Despre noua politică de organizare urbană de a nu se mai construi pe pământ, ci doar peste vechile clădiri, despre tribalismul din fotbal, despre paradoxurile libertății.

Ziua trecere repede și cu însemnătate. Noi Oameni s-au născut.

Recomandări din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.